Simpel samenwerken met Padlet

  •  
  •  
  •  
  •  

Soms is software zó eenvoudig dat je in eerste instantie denkt: wat moet ik er mee? Padlet is zo’n programma: kinderlijk eenvoudig concept, maar oh zo bruikbaar op allerlei manieren.

Padlet?

Padlet is een website waar je als gebruiker verschillende padlets kan aanmaken. Padlets zijn prikborden (of “muren”) waar je plakkertjes kan achterlaten met tekst, foto’s, geluid of filmpjes. Tot zover niet zo veel nieuws: dit kan ook met Google Keep, Evernote, OneNote en tal van andere producten. Padlet is in één opzicht echter beter dan de concurrenten: de muren bij Padlet zijn vrij toegankelijk. Bovendien zijn ze simpel met een wachtwoord te beveiligen of alleen beschikbaar te maken voor mensen met de juiste URL (die je naar wens kan aanpassen). Zo kan iedereen die jij kiest iets plaatsen op je muur en de gebruikers hoeven niet zelf een account aan te maken. Probeer de testmuur van Meesterpraat maar eens en ervaar zelf hoe gemakkelijk het gaat.
Het programma heeft zó weinig opties, dat het erg goed in gebruik is. Je kan wat kleine dingen aanpassen, maar verder doet het wat het moet doen: plakkertjes plakken.

(C)thijnpost.nl

Hoe zet ik Padlet in?

Voor jezelf

Omdat je verschillende muren kan maken, kan je Padlet inzetten voor verschillende doelen. Maak bijvoorbeeld een eigen muur voor korte notities tijdens het lesgeven, laat het tabblad met je muur open staan en je bent nooit meer een briefje kwijt; het staat in je Padlet!

Met je collega’s

Tijdens studiedagen en werkbijeenkomsten zijn de gespreksleiders altijd weer op zoek naar leuke interactieve werkvormen: “We gaan écht niet de hele middag stilzitten hoor!”, maar vaak komen de werkvormen niet verder dan Post-It’s plakken of werken op een flap-van-de-flip-over met een bijna lege benzinestift. Zet voor een dergelijke teambijeenkomst eens een muur klaar in Padlet. Collega’s kunnen zo gedurende de (studie)dag of al een aantal dagen van tevoren impressies, ideeën, links en beeldmateriaal over een onderwerp delen. Voordeel van Padlet is ook dat je altijd kan zien wat anderen hebben geplaatst.

In de klas

Zet voor je klas een muur klaar over een hoofdstuk van geschiedenis en laat de kinderen gedurende de week de muur vullen met relevante informatie: je hebt de lusten van een muurkrant, maar niet de lasten. Verdeel de klas in groepjes en laat ieder groepje op een muur samenwerken aan een project. Zo kan je als leerkracht in de gaten houden hoe de voortgang is en kunnen de kinderen anytime anywhere aan de slag met hun project.
Ten slotte is het natuurlijk ook mogelijk om leerlingen een privémuur te geven waar ze handige notities kunnen bewaren. Vaak is de inhoud van de documenten die (met name jonge) kinderen bewaren nog heel summier, ze kunnen deze tekstjes  beter bewaren op deze eigen muur: alles bij elkaar op één plek.


  •  
  •  
  •  
  •  

1.367 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Los ook nog even de som op omdat je geen robot bent: *