De juf moet zich de Cloud meester maken…

 •  
 •  
 •  
 •  

’s Ochtends gaat de computer aan. Je start de nodige programma’s op om de dag mee te kunnen beginnen. Basispoort voor de vakgebieden rekenen, taal en spelling. Nog snel even je mail bekijken in Office 365 en vervolgens alvast inloggen in Parnassys. Na je eerste  kop koffie hoor je nog een mailtje binnenkomen op je telefoon, of was het toch een appje? Misschien heb je het niet door, maar je bent al de hele ochtend in de ‘Cloud’ aan het werk.

Wat is dat eigenlijk: de Cloud?

Je hoort het begrip misschien vaak. Met de Cloud bedoelt men alle diensten die op het internet draaien en dús overal te benaderen zijn. De meeste software- en methodeontwikkelaars zijn de afgelopen jaren overgestapt van lokale naar Cloudbased software. Wel zo gemakkelijk: je kan er overal en met elk apparaat in werken.

De overgang naar Cloudbased werken is geleidelijk gegaan en een groot deel van de leerkrachten merkt misschien niet eens dat ze al in de Cloud aan het werk zijn. Pas als schoolbesturen besluiten te gaan werken met zogenaamde samenwerkingssoftware, dan komt de nadruk opeens te liggen op de Cloud en wordt het beestje zijn naam genoemd. Wat is deze samenwerkingssoftware precies?

Samenwerkingssofware

Het bestaat al langer, maar in het basisonderwijs is het nog geen gemeengoed: samenwerkingssoftware. Grote aanbieders zijn massaal in deze markt gesprongen. De twee bekendste aanbieders zijn  Office 365 for Education en Google for Education. Beide producten brengen e-mail, agenda en bestanden samen in een online omgeving. Waar scholen nu vaak nog op een lokale server werken, worden dan alle bestanden in de Cloud opgeslagen. Op deze manier is alles waar je mee werkt, altijd en overal beschikbaar.  Drie redenen waarom het investeren in deze software van elke juf (of meester natuurlijk)  een Cloud-juf kan maken en waarom dit kan bijdragen aan het onderwijs:

Cloud-Juf/Meester (de; v/m; meervoud: Cloud-Juffen/Meesters)

1 –  leerkracht die door het werken in de Cloud tot grote hoogte is gestegen

Reden 1: De Cloud-juf werkt onbewust aan ICT-deskundigheid…

Vaak hebben leerkrachten genoeg deskundigheid in huis om met software in de klas te werken. Omdat dit gebruik zich beperkt tot de klas, ontwikkelt een leerkracht deze vaardigheden vanuit een praktisch nut. Door zowel met collega’s als leerlingen in de Cloud te gaan werken, worden leerkrachten gedwongen om vaardigheden te ontwikkelen die verder reiken dan het klaslokaal.

…en de deskundigheid van collega’s

Doordat iedereen in een organisatie op dezelfde manier, met hetzelfde systeem moet werken, lukt het niet meer om met trucjes een oplossing te zoeken. Leerkrachten moeten zich aan bepaalde standaarden houden om te zorgen dat het systeem ook voor anderen blijft werken. Omdat iedereen binnen de organisatie ermee werkt, ontstaat er vanzelf een leergemeenschap. De ICT-deskundigheid binnen het team wordt hiermee dus alsmaar groter.

Hoe groter de ICT-deskundigheid, hoe meer gebruik van ICT door de leerkracht zelf. Meer gebruik door de leerkracht zorgt er voor dat de leerkracht ICT beter in kan zetten tijdens het leerproces van de kinderen.

Cloud-Juf - thijnpost.nl

Reden 2: De Cloud-juf gaat anders naar informatie kijken

Voordat men in de Cloud gaat werken, is er waarschijnlijk ergens een map met documenten. Deze map en indeling zijn zorgvuldig gemaakt en erg logisch. Tot een ander in deze mappen gaat kijken en de maker tot de conclusie komt dat bestanden soms niet op de goede plek staan of dat ze een verkeerde (maar voor hem wel duidelijke!) naam hebben.

Het samenwerken in de Cloud kan helpen met het kritisch kijken naar informatie en het bewaren hiervan. Als op teamniveau geen afspraken worden gemaakt over naamgeving en ordening, dan is het niet mogelijk online samen te werken. Om orde in de chaos te scheppen, werken online systemen vaak met labels en consequente naamgeving  in plaats van met mappen. Bestanden worden op een grote hoop gegooid en door goed te filteren en de juiste zoektermen te gebruiken kan je ze weer terug vinden.

Het werken met labels vraagt een andere benaderingswijze van data, die sommige leerkrachten niet gewend zijn. Niet zelf klikken in diepe mapstructuren, maar de computer het werk laten doen: zoeken met de zoekfunctie. Door er zelf dagelijks mee in aanraking te komen, kunnen leerkrachten deze ‘nieuwe’ manier van werken makkelijker in de klas implementeren. Want laten we eerlijk zijn: als we leerlingen nu nog in ‘mapjes’ laten werken, dan doen we ze behoorlijk te kort.

Reden 3: De Cloud-juf kan rijke, open leeromgevingen maken

Online samenwerkingssoftware leent zich uitstekend om rijke en open leeromgevingen te maken. Hoewel veel schoolbesturen er eerst voor kiezen om Office 365 of Google for Education alleen uit te rollen op leerkrachtniveau, is het goed mogelijk om ook leerlingen mee te nemen in deze software. Voor leerlingen zijn er verder ook talloze andere oplossingen om in de Cloud te werken (Moo 2.0 van Heutink, het gratis Moodle etc.). Deze oplossingen kunnen zelfstandig of naast andere pakketten worden gebruikt.

Al deze software biedt de mogelijkheid om leerlingen aan het werk te zetten met open opdrachten. Doordat de opdrachten in een online omgeving worden gemaakt, zijn de mogelijkheden veel groter dan wanneer ze op een conventionele manier worden verwerkt. Leerlingen kunnen gemakkelijk samenwerken, in de loop der jaren creëren de leerlingen zelf een database vol informatie en er wordt geoefend met de befaamde 21st Century Skills. Hoewel sommige scholen dit begrip liever (nog) niet hanteren, kunnen we het er over eens zijn dat deze vaardigheden al jaren onderdeel van het curriculum uitmaken. Niets nieuws onder de zon dus, maar het werken in de Cloud kan het leerproces wel enorm versterken.

De Cloud-juf verovert de school

Genoeg redenen dus om meer en meer te gaan werken in de Cloud. Naast dat het je werk na schooltijd veel efficiënter maakt, zorgt het werken in de Cloud ook voor meer inzicht in de systemen van nu. Je hoeft niet te wachten tot jouw schoolbestuur de sprong in het diepe neemt. De echte Cloud-juf zit na schooltijd op de bank de digitale NRC Next te lezen op haar tablet. Kijkt nog even in OneDrive of de laatste huiswerkopdrachten wel zijn ingeleverd en zet alvast haar lessen klaar in de online systemen via Basispoort. Anytime, anywhere learning: óók voor de leerkracht!

Stem en vul eventueel aan met een reactie onder aan de pagina:

Wij werken op school al in de Cloud!
 • 26.32% - ( 5 stemmen )
 • 47.37% - ( 9 stemmen )
 • 26.32% - ( 5 stemmen )
 • 0% - ( 0 stemmen )

 •  
 •  
 •  
 •  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Los ook nog even de som op omdat je geen robot bent: *